Van Oslo naar Bergen
Door: Mariska
Blijf op de hoogte en volg Mariska
01 Juli 2023 | Noorwegen, Bergen
Vanmorgen ging de wekker om half 7, ik heb de meeste tijd nodig om te wassen en aankleden. Terwijl Frans dat deed heb ik de tijd om alles weer in te pakken op de tandenborstel na. Om 7 uur stonden we voor de deur van de ontbijtzaal maar de deur ging niet open met onze pas…… waarom niet alles staat klaar toch? We werden binnen gelaten door een van de medewerkers en pas later hadden we door dat het ontbijt vanaf half 8 is [e-263a]️ tegen die tijd waren wij klaar en kwamen de gasten binnenlopen. We hielden het eenvoudig met wat brood ook om mee te nemen en Frans zijn eieren en ik een lekkere smoothie. De tanden poetsen tassen dicht en uitchecken om kwart voor 8 was het nog rustig op straat, de avond ervoor was het nog lang onrustig en nu zagen we ook dat er heftig gefeest was, plantenbakken van zijn plaats kots hier en daar. We hadden om 5 uur ook al een veegwagen door de straat horen gaan. Nog een foto van Oslo station we komen hier terug na Bergen gezien te hebben. De trein staat al klaar even op zoek naar onze wagon en plaatsen, ja hoor vandaag zitten we weer vooruit, we hebben ook gezien dat de treinen in Noorwegen bijna alleen maar zitplaatsen vooruit hebben alleen waar een tafel in het midden zit staan er 2 achteruit. We installeren ons voor een reisje van 6 en een half uur, we zeggen nu peanuts is maar even we zijn er zo. Precies op tijd 08.23 uur vertrek hij. Ik pak mijn e reader en Frans zijn puzzelboek en regelmatig kijken we hoe mooi het landschap is. Vanaf Oslo eerst vlakke stukken maar ook weer veel water. Nu kwamen we ook een station tegen waar de boomstammen klaar lagen om op de trein vervoerd te worden. De rivieren die we nu naast ons zagen waren wat wilder bij Al en op dat station zagen we voor het eerst een stationschef met zo een pannenkoek zwaaien voor we vertrokken. Op de bergtoppen zagen we steeds meer eeuwige sneeuw prachtig om te zien. Daar passeerden we ook het hoogste station van Noorwegen bij Finse dat op 1222 mrt ligt. Het hotel daar bestaat uit 2 gebouwen die verbonden zijn met een wagon die als overloop dient. Het hotel heet Finse 1222 hoe toepasselijk. Het gebied is in de zomer een gewild gebied voor mountainbiken en in de winter skiën. Het berglandschap is toch weer anders als eerder. Hier heb je ook veel lawinegalerijen en dan denk je een mooie foto te kunnen maken hup zit je weer in het donker van zo een tunnel. Het is lunchtijd en tussen het eten door veel mooie uitzichten gezien en gefotografeerd. Ook mooie stroomversnellingen gezien. Tegen dat we in Bergen zijn komen we langs het water een aantal viskwekerijen tegen. Om 15 uur zijn we op het station van Bergen. Mooi station en we zien ook een mooie locomotief voor onze trein met een foto van wat wij onderweg ook gezien hebben. Met de rugtas en reistassen lopen we naar de uitgang. Er zijn er 2 maar boven 1 staat Zander Kaaese gate en laten we daar nu net moeten zijn dus 3 keer vallen en we zijn bij ons hotel. Kijk ik toch nog even op Google maps en het is dat we voor het hotel staan anders hadden we een heel andere kant op gestuurd worden door Google. Inchecken in een erg nieuw hotel. Morgen zal ik foto’ s maken, want nu wilden we de stad in iets drinken en eten. Nou er werd niet snel gestopt, ik was maar aan het fotograferen al die gevels. In een klein straatje vinden we een klein biologisch restaurantje, het heeft chili con carne op het menu en dat is net iets voor Frans en voor mij staan er goede salades op de kaart. Met een donker biertje en GRATIS water beginnen we en dan komt de Chili en tonijnsalade, dat zien er heel goed uit en we vallen aan want als je om 7 uur ‘s ochtends ontbeten hebt een 1 broodje onderweg dan heb je wel trek. Het smaakt heerlijk en gaat tot de laatste kruimel op. Om aan onze stappen te komen voor vandaag lopen we richting de haven waar het gezellig druk is er is een soort markt denken wij maar als we langs de kramen lopen zijn het allemaal vis kramen met ook plekken die als restaurant zijn ingericht zodat je eerst je vis uitzoekt en dan gaat zitten wachten tot het klaar is. Is misschien wat voor morgen. Verder langs de haven en dan zien we een ingang van een terrein met grote posters met Mama Mia erop. Daar is een buiten uitvoering van de musical vanavond, er gaat een hele stroom aan mensen ( meest vrouwen) naartoe. We hopen dat ze een paraplu bij zich hebben want later op de avond gaat het regenen. Dan zitten wij al op onze kamer, heerlijk gedoucht nog even tv kijken vooral het weer voor morgen. Ik schrijf mijn verhaal en dan lekker slapen in een prima bed. Tot morgen.
01 Juli 2023 - 23:54
Dorothy :
02 Juli 2023 - 17:39
Monique De Groot :
Wat een voorspoedige reis naar Bergen. Fijn als het meezit. En een mooie stad zi te lezen!
04 Juli 2023 - 19:56
Jet :