Lofoten ontdekken vandaag.
Door: Mariska
Blijf op de hoogte en volg Mariska
25 Juni 2023 | Noorwegen, Svolvaer (Lofoten)
Ondanks het late naar bed gaan zijn we toch rond 8 uur wakker en wat zien we de zon laat zich voorzichtig zien. We staan op en maken ons klaar om te gaan ontbijten in het restaurant Borsen bij de receptie. Er is geschoven met de tafels zodat er ruimte is ontstaan voor een ontbijt buffet. Het is niet groot maar er is van alles. Vandaag als extra nemen we carrot cake en danish pastry, ze hebben ook weer andere vruchten thee soorten ook lekker. Nog even bammetjes voor beiden in de broodtrommel van Frans. We zitten aan een grote ronde tafel waar ook een Duits echtpaar aanschuift die zijn met een huurauto hier 2 weken aan het rondreizen en doen alleen het noorden van Scandinavië. Verder horen we naast Duits ook veel Italiaans en Noors spreken. Na het ontbijt even onze rugzakken inpakken voor een wandeling over Lofoten. Het was van oudsher dus een vissersdorp waar gevist werd en word op kabeljauw. Er varen vissersboten, maar ook recreatie vaart en snelle boten waarop je meekan of rustige schepen om de kust te ontdekken en visarenden gaan spotten. Wij gaan niet varen op geen enkele boot want helaas ik heb last van zeeziekte en moet al dinsdag van hier naar Bodo met een boot( word een uitdaging) we wandelen en paadje op en komen bij een buste van Gunnar Berg een schilder van de Lofoten die schilderijen maakte van het dagelijks leven van de vissers in Lofoten. We lopen verder en komen op een rots uit met weer een prachtig uitzicht. Ik kijk ook naar de de grond en wat hier groeit en bloeit, het lijkt net of alles frisser is als bij ons, hier geen luchtvervuiling, zou het daar aan liggen??? Hé ook hier een kleine begraafplaats, wat heel apart is dat iedereen die hier begraven ligt op het bord staat. Ze liggen in een soort graftombe. We lopen verder en hebben weer een ander uitzicht nu naar de stad toe maar kijken nog op huizen van waarschijnlijk de inwoners met beweegbare steigers voor de deur want je hebt hier eb en vloed. Zomaar loop je via een klein industrie terrein voorbij een autosloperij waar ze van de oude autobanden minions en een sneeuwpop hadden gemaakt op het dak van het kantoor. Wat een vislucht komt er op ons af die we ook al eerder hadden geroken. Nu zien we waar die lucht vandaan komt hier worden de koppen van de kabeljauw gedroogd en later verwerkt tot veevoer en ook naar Nigeria verkocht, daar word het gebruikt voor het nationale gerecht. Hier word ook de kabeljauw zelf zonder kop gedroogd de zogenaamde Stockfish. We lopen verder en komen bij een soort pier zoals bij Hoek van Holland waar je naar het havenhoofd kan lopen. Daar staat op het havenhoofd Fiskarkona( Het viswijf). Er komen 3 orginele vissersboten de haven invaren, wel met een motor maar die hadden ze toen nog niet alles ging zeilend, het lijkt op een zeilende Westlander. Die bootjes waren echt niet groot en er zullen veel mensen een zeemansgraf gevonden hebben. Teruglopende van de pier wil Frans zijn berggeit kwaliteiten laten zien en springt over het muurtje en gaat op pad. Nou ik blijf waar ik ben, helemaal niet zo een bergbeklimmer met mijn kortgeleden geopereerde teen. Ik maak wel foto’s. We weten van de Atlantic wall en hier vinden we en hele grote bunker op een goed uitkijkpunt. Frans gaat erin en ik roep nog ga nou niet zo ver straks verdwaal je en hij roept terug nee ik zie niets dus kan niet verder, komt hij ineens niet uit die gang maar van boven de bunker, had hij dus een andere uitgang gevonden. Het zal vast een groot gangenstelsel zijn. We zijn ruim 2 uur onderweg geweest en lopen langs de receptie van Svinoya Ropbuer en slaan linksaf de brug over naar de stad langs de haven waar net als in Scheveningen allerlei boten liggen daar nemen we even pauze met koffie(Frans) en ik een warme chocolademelk want het was nog steeds niet erg warm. Nu komt de zon goed door en kan de jas uit op het terras. Na de pauze weer verder door de straatjes van Svolvaer zien we weer een prachtig houten huis en kan het niet laten weer een foto te nemen. We komen op het grote plein waar een marktkraam met perkgoed staat en dat trekt natuurlijk weer onze aandacht, op zoek naar een sticker met iets Nederlands erop en ja hoor Frans komt op een jawel Deense kar een pakbon van Noviflora tegen. Op een bankje eten we onze bammetjes. Weer langs de haven lopend zien we een prachtig houten zeilschip liggen daar houd Frans van schepen in alle soorten en maten. Het is inmiddels helemaal zonnig geworden en we merken dat de temperatuur snel stijgt. We begonnen de dag met trui en jas aan en nu lopen we zonder jas. Half 3 zijn we weer “thuis” en ik trek snel korte broek en hemdje aan Frans in zijn t shirt en we gaan op het terras zitten met een drankje en chips. Even genieten van de zon want dat duurt hier maar kort. De zon schijnt nog wel maar niet meer zo krachtig we verhuizen naar binnen en ik begin vast aan mijn verhaal van vandaag. Om half 6 gaan we ons opknappen om te gaan eten aan de haven gezellig aan het water. Zitten we daar zien we een groot schip aan komen Frans zegt die komt hierheen en ik zeg niet want hij kan hier niet komen hij gaat achter langs. Maar Frans heeft gelijk hij komt vlakbij aanmeren aan de kade. Dezelfde kade als waar wij dinsdagochtend van vertrekken denken we dan nog. We eten verder en na afrekenen gaan we naar het schip toe, wat een groot ding is dat. Zouden we daar echt mee gaan? We maken nog een wandeling en nemen nog een drankje in de zon maar met jas aan. Frans wil zien dat die boot weer vertrekt maar we lopen toch vast richting huisje en Frans blijft op de brug staan kijken terwijl ik doorloop heb NU een toilet nodig[e-1f61c]. Zit al lang en breed aan het verhaal te werken als hij aankomt en zegt dat die boot nog niet vertrokken is. Hij gaat regelmatig boven uit het raam kijken en om kwart voor 9 is hij dan weg. We nemen nog een bakkie en ik schrijf het laatste stukje van vandaag. Samen nog even de dag doornemen en daarna lekker naar bed want we blijven niet weer lang zitten omdat het licht blijft. Alvast welterusten en tot morgen.
25 Juni 2023 - 23:29
Jet:
Echt leuk om alles in 1 x te lezen, ik herken zoveel dingen!
Blijf lekker genieten van alle mooie dingen in Noorwegen!
26 Juni 2023 - 21:27
Dorothy :
Beautiful pictures.
30 Juni 2023 - 19:16
Monique De Groot :
Leuk weer Maris jouw verhaal en leuke en mooie foto's!!