Oslo verkennen - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Mariska Knaap - WaarBenJij.nu Oslo verkennen - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Mariska Knaap - WaarBenJij.nu

Oslo verkennen

Door: Mariska

Blijf op de hoogte en volg Mariska

30 Juni 2023 | Noorwegen, Oslo

Heerlijk uitgeslapen vandaag omdat het ontbijt tot 11 uur is. Voor het ontbijt heb ik al een reservering gemaakt bij Baja bikes want vandaag gaan we zeker fietsen. Om 14 uur worden we bij de haven verwacht. Maar eerst ontbijten voor Frans vraag ik nog naar wit brood om te roosteren maar dat hebben ze niet meer, was geen vraag naar. Oké dan wat anders en natuurlijk wat broodjes voor de lunch in de broodtrommel. Komt de ober langs die we over het brood gesproken hebben zeggen dat de broodjes in de broodtrommel op onze rekening komen te staan. Dit is voor het eerst dat dit gebeurd maar goed is vast goedkoper als lunchen onderweg. We nemen allebei onze rugtas mee en gaan weg. Van Anda en Monique kregen we de tip om de beelden tuin te gaan bekijken en ook het Paleis. Het Paleis ligt onze straat linksaf in en dan de eerste rechts, almaar rechtdoor en dan zie je het Paleis voor je verschijnen. Mooi paleis maar we gaan er niet in omdat Frans erdoor rent en ik dan veel te lang wegblijf vind hij. We lopen door de paleistuinen die erg mooi zijn. Daar zie ik een bekent kunstwerk Maman van Louise Bourgeois. Het is op reis en staat nu voor een jaar hier. Monique jullie hebben dit ook gezien toch? Daarna op naar de beelden in het Vigelandpark. Dat is nog een stevig half uur lopen. Het blijkt dat we door de ambassade wijk lopen met veel mooie gebouwen. Ergens op een hoek van een straat pauzeren we met koffie en thee het is prachtig weer, we waren al in de korte broek weggegaan maar hadden nog wel een vest/ trui aan maar die waren al snel uit. Na de pauze verder naar het Vigelandpark. Onderweg een plattegrond gekregen dat kijkt makkelijker dan Google maps volgens Frans en idd we komen uit bij het park. Nou het is echt geweldig al die prachtige beelden. Als je binnen komt is het al een mooi plaatje hoe het is opgebouwd. Op elk niveau maak ik een foto. De rozen ruiken ook heerlijk.

Als het 13 uur is moeten we gaan lopen naar de haven om 13.45 uur moeten we daar zijn voor de fietsroute. Het is volgens Google 45 min. lopen dus dat word doorstappen. Het is wel warm en met een rugzak word het allemaal een beetje plakkerig. Om 10 voor 2 zijn je bij Bajabikes en blijkt dat we een Nederlandse gids ,Katie,hebben die al jaren in Oslo woont. Ze doet de tour in het Engels, maar omdat er 8 Nederlanders meefietsen kunnen we alles in het Nederlands vragen ze antwoord in het Engels als het voor iedereen is en als we een op een met haar praten is het gewoon Nederlands. Ze is een geweldige gids vertelt veel weetjes en we rijden als een snel trein door de stad ( Nederlanders zegt ze later die fietsen makkelijk). We komen op het terrein van het ministerie van defensie. Er is wel een poort maar de agenten laten ons gewoon door, want in Noorwegen is het zo dat iedereen overal mag komen, het hele n

land is van iedereen. Daarom mochten we doorfietsen bij die agenten. Je mag wel je achtertuin omheinen maar niet als je boer bent je landbouw grond. Dus als er geteeld word dan loopt er natuurlijk niemand door je graanveld bv. maar staat er niets op het land dan mag iedereen over je land lopen. Je mag ook overal kamperen als het maar 150 mrt bij een huis vandaan is en je mag maar 1 dag op dezelfde plaats overnachten, de volgende nacht 5 mrt verder mag wel. In het Akerslott huist het ministerie van defensie. Het was als woonhuis voor de koning veel te oncomfortabel. Door naar het stadhuis waar de Nobelprijs voor de Vrede word uitgereikt. De linkerkant zit ingepakt want ook hier word gerenoveerd. Het gebouw is in de de jaren 50 gebouwd en de ene helft van de inwoners vond het lelijk en de andere helft vond het prachtig.[e-1f609] Daarna gingen we eerst door de paleistuinen en toen naar het Vigelandpark, waar we nu een foto van ons 2 hebben gemaakt door Katie onze gids. Even naar de baarmoeder onder de brug met beelden daar maakte ik deze foto van de baby, op deze manier koen de meeste kinderen te wereld. In de rondte staan allemaal beelden van baby’s in verschillende leeftijden. We fietsen weer verder door de ambassadewijk en gaan richting haven daar zijn ook musea zoals dit houten gebouw. Dan fietsen we terug naar de startplaats. Katie geeft nog tips over waar je kunt eten, dan zeggen we haar gedag en bedankt voor een leuke tour. Nu nog weer terug naar de binnenstad, aan mijn voeten voel ik nu wel dat er aardig wat km gelopen zijn, dus zoeken we de kortste weg. De rugtassen leggen we op de kamer want we lopen langs het hotel even opfrissen en dan naar de Ierse pub voor een Guinness en fish and chips. Met Max Verstappen op de tv genieten we van de heerlijke maaltijd. Rusten nog wat uit en gaan dan nog even kijken of de kaasboer open is. Komen we daar aan doet hij net de laatste klem dicht maar zie ik nog net alle Nederlandse kazen op de planken liggen. Dan naar de Dom kerk die is vandaag wel open. Dat is een prachtige kerk alles is goud wat er blinkt. Natuurlijk steek ik een kaarsje aan voor al onze dierbaren die er niet meer zijn. Ons laatste rondje komen we in DE KALVERSTRAAT van Oslo terecht wat hebben we hier, GUCCI,BURBERRY, IVES SANT LAURANT, DIOR, CHANEL,LOUIS VUILLTON en meer van dat soort namen. Onderweg naar het hotel vind ik nog een Italiaans ijsje en dan zijn mijn voeten het echt zat. Op naar het hotel lekker douchen, verhaal schrijven en naar bed. Morgen om 08.23 uur vertrekt te trein naar Bergen. Welterusten.

• 30 Juni 2023 - 22:45

Marian:

Een prachtige dag, geniet ervan.

• 01 Juli 2023 - 09:58

Jet:

Ja Baja bike is altijd zo leuk!

Goed dat je dat wel geregeld had.

Ik dacht de hele vakantie al hoe doe je dat met dat broodtrommeltje vullen ????zit dat bij de reis[e-1f602]

Mooie schone stad he Oslo!

Lekker weer nu, genieten hoor!

• 01 Juli 2023 - 10:02

Monique Zuidgeest:

Oslo is een prachtige stad.......! En dat beeldenpark......geweldig en gratis, wat wil je nog meer.

Hebben jullie ook OP het operagebouw gelopen. Een prachtig gebouw en je kan er in de winter vanaf skiën. [e-1f609]

Veel plezier gehad zo te lezen.......

• 01 Juli 2023 - 13:55

Monique De Groot :

Geweldig verhaal weer om te lezen Mariska!!

• 01 Juli 2023 - 15:30

Dorothy Mitchell:

We love Oslo.. and especially the Sculpture garden. Great pictures.